Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2009 22:47 - И в Русе откриха Атлантида!
Автор: deteva Категория: Новини   
Прочетен: 1783 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.07.2009 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
                                                 
На 17 юли, в шармантното фоайе на най-красивата русенска сграда "Доходното здание", Международното литературно дружество "Елиас Канети" организира среща на русенската общественост с Йордан Детев и неговата книга "Краят на Тракийската Атлантида". Авторът бе представен от проф. Пенка Ангелова, председател на дружеството. 
  image

Пред ентусиазираната публика, сред която се открояваха депутати, местни интелектуалци, културни труженици и гости от руското консулство в града, Детев изнесе забележителната беседа:

"От първия културен пласт в Европа
до Първата цивилизация в света
"
  Дами и Господа,
Защо днес казвам "Аз открих Атлантида", какви са моите доводи и артефакти?
Очевидно за всички ни, съчинението Атлантида - и мита, и физическите му очертания (ако има наистина такива) съществуват от близо 2500 години. Те отдавна са се превърнали в античния предтеча на Годо в света - все го търсим, все го чакаме, а той все не идва. Но пък се е превърнал в истината, за която всички поназнайваме по нещо, един от вечните символи на света.
Символи на какво? На Стария свят. Онзи митичен Стар свят, онова "добро старо време", за което във всички досегашни времена всички съвременници сме чували, но никой не го е виждал. Нима наистина Платон е подразнил тази "вечна струна" в душата на всеки? Да погъделичка онзи спомен за щастливото безметежно детство, за райските градини на обичта и безгрижието, за онази безоблачна, пълна радост без отговорности, която всеки от нас е спотаил от своите крехки, сладостни, полусъзнателни първи години?
Ето по какъв деликатен начин един дълбок философски проблем идва при нас като деликатна, нежно звъняща струна, която ни напомня, че в повечето случаи пристигаме на този свят върху леките криле на младостта и слънцето, за да си отидем в болка и мъки?
Мисля, че не бива да изключваме всичко казано тук и по този начин, защото това са вечните, реактивните носители на мита за Атлантида. Тъй и аз, след близо 1000 досегашни страници изпъстрени с научни доказателства, артефакти, прозрения и научни обосновки, се обърнах към литературата, за да се опитам заедно с Вас да съпреживея, подобно диалозите на Платон, блянът Атлантида. Да, именно блянът, защото всички, тук и навсякъде по света, ме посрещат със "знанието" на десетки "Атлантиди", но никой - нека повторя - никой досега, не е споменал и един ПРЕДМЕТ донесен от нея. Тъй Атлантида до ден днешен тъне в разни догадки и мътни очертания които, в едно или в друго, напомнят Платоновите й описания. Именно в това, в тази чисто физическа, пардон - археологическа база, е основната разлика между мен и всички досегашни "открития" на Атлантида.
По природа аз съм предпазлив човек, затова ще почна изреждането на своите открития в археологическата база от... заглавието на поредицата ми - Атлантида, но ТРАКИЙСКА! Тук няма място за никакви колебания, за никакви съмнения. Нашата Тракийска Атлантида е ОТКРИТА! Нека придружа този мой триумф с въпроса:
Тя ли е митичната Атлантида?
ОТГОВОРИТЕ:
Отдавна артефактите свидетелствуващи, че НАЙ-СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА се е зародила по нашите земи са факт, отлежаващ с десетилетия по нашите музеи, нашите фондове, в нашите културни паметници, които и до днес са на терена. Какво е новото в тази отдавна съществуваща и изтръгната от недрата ни база? Основната липса на увереност идеше от доскоро масовите предположения на археолози и антрополози, че първия европеец на появилия се в Африка човешки род е дошъл през... Гибралтар. Палеолитните рисунки от пещерите Ласко и Алтамира заставаха като два сфинска на входа на Европа и близо 100 години бламираха всички други предположения. Днес това съвсем не е така. Всички археолози - и наши, и чужди са съгласни с едно: идещият от Африка човек е стъпил на континента през Дарданелите и Босфора, сухопътни и в доисторически времена мостове между Африка, Азия и Европа. Ще избързам със заключението произтичащо от това ново утвърждение. То може да означава само едно - че първия европеец е бил жител на ... Долината на Марица!! А това вече означава, че току-що казаното е непрекъснато самодоказваща се очевидна истина. На какво се крепи тази истина?
Но готови ли сме да се потопим в света на една древна цивилизация, открила всички измерения на живота и създала за тях собствена система? Готови ли сме да преоткрием "системата Атлантида"? Онази нашата, тракийската Атлантида, която ни е дадена, за да проумеем, че света може да бъде и друг, ако беше тръгнал по нашия път. Но кой е той, кой е Нашият път? *             От тук насетне авторът придружи лекцията си с демонстрации, в които запозна публиката със своята оригинална хипотеза, че развалините от оцелялата част на Атлантида лежат под краката ни и в една или друга степен са ни познати от пръснатите из музеите артефакти от праисторията ни. Към тези малко или повече познати факти за могилната култура в Тракия, мистериите в Родопите и свещените погребения от варненския халколитен некропол, авторът добави още доказателства пристигащи днес от новата увереност у учените, че Пътя на хората идещи от своята прародина - Африка към нас, е минал през сухоземните тогава мостове на днешните Дарданели и Босфора, което означава, че Първия европеец е бил жител на... Тракия или както я наричаме Долината на Марица. Детев се гордее с факта, че е син на най-големия изследовател на тази първична култура в Тракия. Друга странна все още увереност лъха от приключващия в края на тази година генографичен проект на NG и IBM, който внася нов "интелигентен дизайн" в брадатата хипотеза за неандерталци и питекантропи и тяхната еволюция в рамките на няколко милиони години. Днес до ушите ни достига истинска революция в тези остарели твърдения, която гласи, че човешкия род в този си интелигентен вид наричан homo sapiens се е появил едва преди не повече от 160, 000 години (повечето учени упорито държат на 60 до 70, 000) и по климатични причини се е разселил из цялото земно кълбо. Именно тези "други хора" са творците на нашата първична култура, убеждава Детев, който гради хипотезата си спокойно и със солидна аргументация. Но защо разстоянието и респективно първата й поява тук, в подстъпите към Европа да е по-късо, сиреч да се е появила най-рано тук, отколкото да речем пътя и през почти цяла Африка и цяла Азия, осеян с геройствата на същите хора?! С кое и с какво сме спечелили палмата на първенството в състезанието за Първата човешка цивилизация?
Отговорът на Детев изненадва със солидността си:
Да, казва той, в Анатолия (сиреч мала Азия) тази култура се е зародила доста по-рано, още през десетото хилядолетие преди Христа, но това е същата тази култура, дело на същите тези наши предци. А и защо само там? Първичната местна култура, появила се тук като предпоставки в края на палеолита е била позната в целия район на Балканите и обширните земи около Черно море, тогава далеч по-скромно по размери, сладководно езеро. Но само тук, подчертава авторът, тази основна първична култура прераства в цивилизация. И нейните аргументи са в откриването на металите - злато и мед, родопските мистерии, протописмеността и огромното разнообразие от пластики с животински и най-вече човешки изображения - с битов (естетически) и култов характер. Именно тези черти на порасналата и тук култура са чертите на първата всемирна човешка цивилизация. Именно тя е предизвиквала и предизвиква възхищение из целия свят. Тук Йордан Детев се спря подробно на откритията на проф. Ана Радунчева и на ст.н.с. Стефанка Иванова, които упорито и последователно ни убеждават, че в Родопите освен стара езическа вяра имаме и голяма праисторическа наука, и металургия. Те упорито вървят към разкриване на най-древните технологии за добив на злато и неговата обработка. Така както в Старозагорско вече са го направили с медта. Според Детев Родопите са уникални с природните си ресурси - изключителна биосфера, минерали и руди, знакови и ендемитни за района растителни и животински видове. Добавим ли скалните феномени изваяни от дизайна на трите основни космически сили съчетан с човешкия усет и познания, следва категорично да заявим, че на Пътя от Африка към Европа няма друга подобна планина. Впрочем за най-древните мистерии на тези първи културни хора в Родопите и Странджа Сакар тепърва ще научаваме още подробности - още това лято започват разкопки в пещерата Арката над Кърджали. Ако там се открият следи от човешко присъствие през палеолита, че и по-стари - нещо, в което Детев е убеден, то считайте откриването на Атлантида за доказано. Защото какво е свидетелството на Платон за нея?
"Хората й първи открили златото и качествата на многобройните кристали!"
Това от този момент нататък ще се записва в паспорта на Родопите с все по-отчетливи артефакти и доказателства. Ето по какъв начин, Детев поведе аудиторията си към... некролога на Първата цивилизация в света - невероятните погребения от Варненския некропол. Тук той получи неочаквана помощ от триото на Христо Смоленов и неговата архео-логика, която доказва очевидното - че тези стоящи близо 40 години пред очите ни погребални и вотивни дарове и особено най-странните от тях, са не само "най-старото обработено злато на света", ами и най-старата геометрия изобретила първите уреди за измерване на повърхнини. Нека пожелаем още по-големи успехи на екипа разработващ темата - пожела Детев, а ние да се запитаме: - Кои са погребани всъщност във Варна и защо толкова дълго не откриваме селищата им?              Тук авторът припомни едно мнение на проф. Радунчева, че тези фантастични погребения са били на високопоставени вождове от обширния район на... Атлантида. Ако това е мястото, където те са били ритуално погребвани, не трябва ли да се запитаме нещо? - обърна се към аудиторията Детев. Не трябва ли да потърсим още нещо? Нещо, което е изчезнало впоследствие от погледа ни?
            На това място авторът разкри пред смаяните си слушатели концепцията си за потъването на Атлантида. Той демонстрира с анимация какво точно се е случило със сладководното езеро, покрай което от памтивека народи пиели вода и... история. С други думи преразказа откритието на американските морски геолози Райан и Питман за катаклизма - земетресение довело до скъсването на сухоземните бентове при Дарданелите и Босфора и потопяването на огромна площ в района с вода от Средиземно море, което преобърнало езерото в познатото ни днес солено (и отровно в дълбините си) Черно море. Тази американска хипотеза е единствената хипотеза за грандиозния потоп, която продължава да се развива и до днес. Тя печели все повече привърженици и привлича все повече изследователи. Невероятна катастрофа е сполетяла тукашната най-древна цивилизация - предположи Детев. След нея всичко се е променило. Нищо вече не е било същото. Нека не забравяме, че този климатичен и природен колапс е бил предизвикан и съпровождан от аномалии, които са повлияли и на хората. Например промяната на земното геомагнитно поле. Днес е експериментално доказано във връзка с космонативката, че само две седмици вън от него са достатъчни за "полудяването" на човек. Ето защо са напълно верни подозренията, че причините довели до потъването на Атлантида са довели и до това, че хората са загубили паметта си и са се държали като ненормални. Едва ли е нужно да отивам толкова далеч, самопрекъсна се той, достатъчно е да спомена дори и само паниката, неизбежно съпътствала тази трагедия. Как тази катастрофа и масов шок са се отразили на населението? Независимо, че сме чели достатъчно общи приказки по въпроса, ето какво ни казват артефактите:
Аргументите му:
В археологическото проследяване на току-що изброените и сравнително добре проучени територии се наблюдава една внезапна, с нищо непредизвикана бърза и драматична смяна в духовността и културните поведения на тази праисторическа цивилизация. Тя е довела до драстично обедняване на културните й придобивки и елементи. Детев изреждаше:
Изчезването на човешките изображения - внезапно и категорично. Последвано от прекратяването на каквито и да е опити за продължение в писмеността, онова класифициращо цивилизационното равнище индивидуално усилие, което следва да бъде управленски организирано и положено от всеки индивид, за което обаче са необходими съответните културологични условия. Очевидно те също са изчезнали внезапно. Напускането на родопските светилища и изследователски бази и обекти на първата цивилизация, за което свидетелствуват Радунчева и Иванова. Проследявайки още веднъж системното проучване на могилната култура в Тракия на своя баща, ст.н.с. Петър Детев, той констатира, че "оварваряването" е най-силно изразено в районите, оказали се най-близо до епицентъра на нечуваната катастрофа. В последна сметка никак не са за пренебрегване и свидетелствата на археолози като Асен Салкин за потопени в морето неолитни и халколитни селища. Да не говорим за десетките торби с праисторическа керамика, които иманяри вадят от Черноморието.
Много са аспектите на духовността и древните знания разгледани в "Краят на Тракийската Атлантида". Разглеждайки ги, Детев често е обвиняван от астрономи, че е подменил науката астрономия с астрологията, че влиянието на космическите тела върху земята и хората не е доказано. В отговор Детев попита само:
- А слънчогледите? И те ли не реагират на Слънцето? Или то не е част от нашата система?
            Да, Атлантида или цивилизацията на Стария свят е погребана в Черно море. И ние трябва добре да си помислим как да разкажем на целия свят тази история, нейната история, нашата история. 
Тук д-р Володя Попов (археолог и шеф на Доходното здание) не издържа, излезе на сцената и взе думата, за да потвърди изнесеното. В края и лекторите, и публиката бяха убедени в едно, че Черно море е родното място на Цивилизацията и Варварството! Именно потопът е посял тези два вечни бряга на човечеството. Цивилизация или Варварство - изберете сами, пошегува се авторът на "Краят на Тракийската Атлантида".

   Повече подробности на www.thracianatlantis.com


Тагове:   book,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deteva
Категория: Новини
Прочетен: 217337
Постинги: 57
Коментари: 120
Гласове: 375
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930